Onze Nieuwe Auto ?
Our New Car ?

Eerst even dit: Dit stukje is ook een beetje persoonlijk. Trouwens, mijn hele website is een 'personal homepage' in sommige 'rubrieken'. Ik ben een beetje aan het terug blikken, laatste maanden.
Ik had nogal eens ruzie bijvoorbeeld, over mijn gebrek aan interesse, in hen. En die 'hen' kon iedereen zijn. En ik verweet me dat zelf ook wel.
Maar bij nader inzien: Ik had eigenlijk gewoon geen interesse in hun onderwerpen, de boeken bijv. die ik perse eens een keertje lezen moest. Daarom hieronder een uitleg.


Met simpel 1 elektro-motor in 1 achterwiel-naaf, bouw je in 1 dag je nieuwe auto.

Ik denk dat je op de Fabike menig wielrenner voorbij rijdt, zeker bij een beetje tegenwind. En je wordt ook niet koud en nat.
Alle bekende elektro-bike technieken passen ook in deze trikes en bikes, lijkt mij.
Wat betreft de stroomlijn-kuip, zou ik kiezen voor een sterk bumper-scherm voor de voeten, een transparant windscherm op het stuur, met daartussen gespannen een (afrits-baar) transparant zeiltje. Dan kun je ook het stuur volledig naar voren klappen, voor een gemakkelijke instap.
De fietsjes lijken mij gemakkelijk te construeren uit plaatstaal en bestaande fiets-onderdelen. Dus ga je gang en doe je best.
Nog dit: Ik heb niet veel met lig-fietsen. De traditionele fiets is een staan-fiets. De fabike is een zit-fiets.

Waarschijnlijk heeft de Fabike een gedempte stuur-inrichting nodig, bijvoorbeeld als boven getekend.

Scootmobile
Powertandem
Citycike


Lichtgewicht scootmobile waarmee je comfortabel over hobbelige wegen rijdt, in weer en wind.
Simpel 1 elektro-motor in 1 achterwiel-naaf lijkt me voldoende.

Elke fietser zijn eigen versnelling.
Krachtige 2-wheel drive.
Samen in de bergen, beklim je de steilste hellingen.
Ruimte ook voor de kampeer-spullen, of een kinder-zitje.

Zelf wil ik ook wel zo'n cike in mijn schuurtje, voor even naar de stad, boodschappen doen.

Nog dit: Als je het met arm- en been-kracht kunt doen, en je hebt de tijd, waarom dan een elektro-motor er in?

Het is nu 30 sept 2019 en het Klimaat is in the picture, all over the world. De jeugd begint ons verwijten te maken, en terecht.
Ik was vroeger ook een beetje als die Gretha uit Zweden, maar dan in heel kleine kring. Stuurde bijvoorbeeld ooit een pamfletje naar familie en andere bekenden, dat eindigde met de woorden: Doe met mij mee. Zeg Nee Nee Nee. Welke regeltjes daarvoor nog stonden, weet ik niet meer, maar die waren ook zeg maar ritmisch op geschreven.
Het had de strekking van GA TOCH FIETSEN. Doe met mij mee! En ik had het over het Economische Monster dat alles ging verslinden. Zeg Nee Nee Nee, daar tegen. Een kort pamfletje.
Het is lang geleden, zeker 35 jaar terug, en ik had als een van de nog-weinigen een computer, met 9-naald-printer waarmee ik die pamfletjes maakte. Ik denk dat ik het gewoon ook leuk vond een pamfletje te maken.
Mensen belden me toen bezorgd op 'Of het wel goed met me was?'.
Daarna ben ik nog wat dieper in mijn schulp gekropen, het enige wat ik qua politiek enzo nog deed was stemmen op de Partij voor de Dieren. Maar boos of zo was ik niet meer. En ik begreep ook wel dat iedereen een auto'tje wilde. Dat worden ze vanzelf wel een keertje zat, dacht ik dan, en dan kan het snel weer goed komen.
Want zo is het natuurlijk wel. Als we echt de 3-wiel fiets gaan verder ontwikkelen tot ons nieuwe auto'tje, dan lossen we echt een enorm probleem grootdeels op. Het aantal rokende fabrieks-schoorstenen zal dan ook aanmerkelijk verminderen.
Ik geef hier boven vast een aanzetje, en er zijn vele varianten mogelijk.

En natuurlijk blijven de bussen, busjes en taxi's gewoon rijden en hebben vroedvrouw en arts ten alle tijden een auto voor de deur. Alles moet vrijwillig veranderen, niets moet. Breng gewoon die autofietsen op de markt; duizenden zullen meteen hun 1000 kg auto willen in ruilen voor zo'n 50 kg autobike.

Overigens wisten heel veel mensen destijds best wel waar dat op uit zou gaan draaien 'Iedereen een eigen auto' enzo. Maar we wilden ook vrij zijn, vrij te ondernemen, een vrije markt. En democratie, de Rijken een auto, dan Iedereen er een! Bovendien is de Mens van nature waaghalzerig, wil alles toch een keertje proberen.
Dus verwijten vind ik niet zo op zijn plaats eigenlijk, want alleen van je fouten leer je echt. Maar nu door gaan, zou uiterst dom zijn. Vind ik.
En al die 1000 kg auto's ombouwen tot elektrische, lijkt me ook geen oplossing; mijn wijk bijvoorbeeld staat om een uur of 6, als iedereen thuis is, vol auto's, beide kanten van de straat vaak, zodat de fietser altijd in de verdrukking is. En daar moeten dan die laadpalen nog bij!
Ga toch lekker fietsen.

En nogmaals, ik wil niemand uit zijn auto halen, en die 1000 kg elektrische auto's blijven ook nodig, voor de vroedvrouw, de arts en iedereen wel die dat wil. Breng gewoon auto'tjes op de markt, gemaakt van fiets-onderdelen, daar komt het op neer. Velen zullen daar voor kiezen, en hoeven dan geen auto meer. Hoop ik, geloof ik en denk ik.Laat je niet kisten

En wil je toch een grote auto, eis dan dat machine en cabine aparte componenten zijn.


Zie ook | Also see: FabCars

Jan Helderman, Alkmaar, 30-9-19 tot 19-10-19

Back Home      Nederlands