Consum-unisme

Na de 11 september ramp was er het risico, de angst, dat de beurskoersen in elkaar zouden storten, tot nul uiteindelijk. Het gevolg daarvan zou zijn geweest, tien-duizenden failliete bedrijven waardoor miljoenen mensen hun baan hadden verloren, zonder werkloosheids-uitkering omdat de financiële instellingen die de uitkeringen betalen zelf de hardste klappen zouden hebben gekregen.
Dan zou er dus een situatie zijn ontstaan, waarin alle fabrieken en bedrijven en hun producten er nog steeds zouden zijn geweest, echter niet meer werkend omdat de geld-kraan zou zijn dicht gedraaid. Is het niet te gek voor woorden dat slechts één papieren cijfer de hele economie kan breken?

Wat is daarvan de oorzaak? En hoe kunnen we de situatie verbeteren?

De oorzaak is dat een groot deel van het aardse kapitaal nu in handen is van slechts een beperkt aantal groot-aandeelhouders, die in de allereerste plaats geïnteresseerd zijn in hun eigen belang. Ze begonnen daarom, na de 11 september ramp, onmiddellijk hun aandelen in bijvoorbeeld luchtvaart-maatschappijen van de hand te doen. Het was zelfs hun plicht dat te doen, omdat zij ook uw en mijn bankiers zijn.
Onze hele economie is op dit moment een soort gok-spel.

Hoe kunnen we dit probleem oplossen?
Als de hele wereld communistisch zou zijn geweest, dan zou dat risico natuurlijk nooit hebben bestaan, simpel vanwege het feit dat zo'n papieren cijfer, dus de beurskoers, dan niet zou hebben bestaan. Maar we willen geen traditioneel communisme, en we hebben gelijk, omdat het zeer menselijk is om beloning voor je werk te verlangen, vooral als je hard werkt en ook creatief en innovatief bent. Maar in de communistische wereld kreeg je niet (extra) betaald voor je (extra) werk.

Er zou echter een andere vorm van communisme kunnen bestaan en ik noem dat consum-unisme. Ik kan me een VC voorstellen, de "Verenigde Consumenten". Ieder mens is dan lid van die VC vanaf zijn geboorte tot zijn dood, en heeft ook stemrecht.
En als je dan een product koopt (voedsel, een fiets, een auto) dan is een klein deel van de prijs die je betaalt bestemd voor aandelen in de grote bedrijven. Dus als je 1000 euro betaalt voor een nieuwe IBM computer, dan is bijvoorbeeld 1 euro (of 2 of een halve euro) betaling voor een aandeel in IBM. En die aandelen zijn dan eigendom van de VC.
Op den duur zou die VC dan een zeer grote en zelfs de allergrootste aandeelhouder in de wereld-economie kunnen worden. En dan bestaat het risico niet meer dat, als gevolg van een incident, alle bijvoorbeeld luchtvaart-bedrijven failliet gaan. De VC zal zijn aandelen altijd vast houden. Het kapitaal van de VC kan zelfs worden gebruikt voor een tijdelijke ondersteuning van die slachtoffer-bedrijven.

De VC zou dan 'de eigenaar' van de wereld worden, en we zijn allemaal consument. En het zou een vrije wereld zijn.

Die VC kan dan ook andere eisen aan de bedrijven gaan stellen. Probeer de inwendige techniek van al jullie producten zo veel mogelijk te standaardiseren, zou zo'n eis kunnen zijn. Stel dat Renault, Ford, VW, Toyota enzovoort, allemaal een eigen model auto op de markt brengen, echter met in elke auto dezelfde motor, versnellingsbak en andere inwendige techniek? Al die fabrieken hoeven dan alleen maar dezelfde bouwtekeningen te gebruiken, waarmee ze dan hun productie-robots programmeren. En ontwerp één inktpatroon, passend in elke printer! Alle kennis zou dan ook bij elkaar komen. En, maak een wereld-standaard literfles, een standaard bierfles, een aantal standaard potten enzovoort, zou een andere eis kunnen zijn, en hergebruik, na schoonmaken, die flessen en potten steeds weer opnieuw, en voor zo veel mogelijk soorten voeding en dranken. Maak alleen duurzame producten, gemakkelijk en goedkoop te repareren, ook na 10 jaar. Vraag een redelijke prijs voor je producten. Dat soort eisen.

Is zo een VC mogelijk? Natuurlijk, we hoeven het alleen maar te willen.

En stel dat, over 25 jaar, de VC eigenaar is van de helft van alle aandelen? Dan zijn er geen arme mensen meer. Met de opbrengsten van die aandelen zouden we dan elk mens op aarde een basis-inkomen kunnen garanderen.

Dus wat moeten we doen?
Wij, de VN, schrijven een simpele verklaring:
1. Van nu af aan bestaat er de 'Verenigde Consumenten', dus de VC, en elk mens is lid (mede-eigenaar) van die VC gedurende zijn of haar leven.
2. Alle grote bedrijven betalen bijvoorbeeld 1/100 of 1/1000 deel van hun jaar-omzet aan de VC, in de vorm van aandelen.

Jan Helderman
21-6-3

Fabiker.

Naar SiteMapVersie Fabc.nl
(als je deze pagina 'stand alone' ziet)