De macht van mensen

Lopende mens.

Volgens mij is er geen twijfel mogelijk aan de waarheid van de stelling dat, als het er op aan komt, de meerderheid van gewone mensen de echte macht heeft op aarde. Als bijvoorbeeld 70% van de mensen echt iets wil, dan gebeurt dat ook.
Dat is trouwens ook de enige manier om een dictatuur te breken, het als meerderheid niet meer pikken.

Maar gebruiken we die macht ook? In denk van niet, we laten veel dingen zomaar gebeuren eigenlijk.
Op dit moment zijn vele mensen, vooral in de hogere sferen van onze maatschappij, bezig allerlei dingen te doen, voor ons zeggen ze dan, terwijl we daar nooit om hebben gevraagd.
En alles bij elkaar bieden ze ons een complexe maatschappij aan, met vele overbodige en elkaar tegen sprekende regeltjes, terwijl slechts een paar regels echt nodig zijn.
We hebben eigenlijk die regels alleen maar om die hoger geplaatsten aan het werk te houden.
En eigenlijk scheppen die hoger geplaatsten zelf hun werk, want zij zijn het die op dit moment de touwtjes in handen hebben, niet alleen de bureaucraten maar ook vele deskundigen op allerlei gebied.
Ik overdrijf nu wel een beetje hoor, maar de gedachte is duidelijk, hoop ik. In elk geval zullen de hoger geplaatsten hun bevoorrechte positie niet kwijt willen raken.

Waarom laten we alles zomaar gebeuren? Waarom vragen we niet om meer eenvoud?
Dat is volgens mij zo omdat wij gewone mensen niet echt vertrouwen hebben in ons eigen verstand en niet echt geloven in de macht die we in wezen hebben. Velen van ons denken echt dat we een hoger geplaatste expert nodig hebben voor zo ongeveer alles wat we doen, met uitzondering van het eigen vakgebied.

En we geven de boodschap door aan onze kinderen. Zij leren ook om niet al te veel te vertrouwen op hun eigen oordeel maar om, als het maar even mogelijk is, er altijd een expert bij te halen.

We kunnen onze maatschappij en wereld veel eenvoudiger maken, en dat te laten zien is een van de voornaamste redenen om deze website te maken.
We hebben eigenlijk maar 2 hoofdregels nodig:
1. Misbruik nooit je macht.
2. Wees zoveel mogelijk eerlijk, lieg niet.
En ook als je de macht die je als individu in wezen hebt, niet gebruikt maar gewoon mee loopt in de kudde, ook dan kan je misbruik maken van je macht. Vind ik. Want je had 'nee' kunnen zeggen (of juist 'ja') maar durfde het niet.

De experts zullen deze relationele filosofie niet snel aanvaarden. Want als we de maatschappij veel eenvoudiger maken, dan hebben we ook veel minder experts nodig.
Dus als u een lid bent van de groep der doodgewone mensen, en u zou graag de mening van een expert willen horen over de filosofie op deze website, verwacht dan niet al te veel welwillendheid. Maar ze zullen u niet vertellen waarom.

Deze website is voor gewone mensen, die dan ook nog op hun eigen gezonde verstand moeten durven vertrouwen.
Want als u de relationele kijk aanvaardt, dan bent u een van de eersten en zult u dus nog niet veel bevestiging vinden in uw omgeving.
En als u zelf een wetenschapper bent, dan is er moed nodig, denk ik.

Dat overschatten van experts en expertise heeft overigens volgens mij alles te maken met een overschatting van onze menselijke geest. Zie daarover de relationele filosofie.

eind 1999 - begin 2000
Fabiker.

Naar SiteMapVersie Fabc.nl
(als je deze pagina 'stand alone' ziet)