Ronde Toetsen en Bi-piano

Kinder bi-piano met ronde toetsen.

Ronde Toetsen

Ronde Piano Toetsen.

Als je ronde of afgeronde toetsen (in de tekening 3 verschillende vormen) in een piano klavier monteert, kan je het klavier 30 tot 40% (zelfs meer) korter maken, terwijl de ruimte voor een (dikke) vinger zelfs groter wordt. En moeilijke akkoorden (voor kleine handen) worden dan makkelijker te spelen.

Om te beginnen zouden we keyboards voor kinderen zo kunnen bouwen. Ziet er ook leuk uit, die ronde toetsen. En geef de toetsen ook een kleurtje. De regenboog kleuren kunnen een octaaf omvatten!

En dan kunnen ook pap en mam, met hun dikke vingers, dat speeltje bespelen.

Dit is eigenlijk een idee van mijn oude vriend Louis Gerrits te Voorschoten, die ooit alle toetsen van zijn orgel klavier ietsje dunner maakte zodat er meer ruimte ontstond voor zijn nogal dikke vingers. Ik maak het rond Louis. Maar het is jouw idee.

Elk keyboard, een laptop keyboard bijvoorbeeld of de toetsen op een mobiele telefoon, kan kleiner worden op deze manier.

5-8-2006

Bi-piano

biano.

Het plaatje toont een klavier met 40 toetsen, verdeeld in twee helften, een voor de linker, een voor de rechter hand, elk met een eigen 'octaaf up' en 'octaaf down' knop.
Dan kan je de laagste tonen spelen met je linkerhand en tegelijkertijd de hoogste tonen met je rechterhand, dus het volledige bereik van 88 toetsen op een 40-toetsen klavier.

Een mogelijke plek voor deze 'octaaf up en down' knoppen is tussen de groepen zwarte toetsen, als in het plaatje hier boven.

biano2.

Knoppen als in het tweede plaatje zijn ook mogelijk, of voetpedalen. Of lange schommel knoppen als in het regenboog plaatje helemaal boven.

Om elk akkoord the kunnen spelen, heb je voor elke hand minstens anderhalve octaaf nodig.

Elk halve klavier kan zijn eigen geluiden hebben (de kleine knoppen boven).

Als je beide helften het volle bereik van 88 toetsen geeft (in beide richtingen), kan het instrument ook worden gebruikt als linkshandige piano.

Het instrument is erg nuttig als extra draagbare piano of als desktop piano bij de pc. Een afmeting van 60 x 20 x 10 cm is mogelijk, met alle elektronica en speakers ingebouwd. Kleiner zelfs als je ronde toetsen monteert.

De ideetjes zijn niet beschermd. Dat geldt voor de hele website trouwens. Dus, als je wilt, maak het!

Jan Helderman
10-09-2001 | 05-08-2006
Fabiker.