De Cike

(Nederlands octrooi-nr: 1019905; 07.08.2003)

Hand-cike. Voet-cike.

Omdat bike een afkorting is van bi-cycle, betekent cike gewoon cycle = wiel.
De cike is volgens mij een zeer nuttig voertuig, niet zozeer voor de langere afstanden maar voor in de stad, of gewoon voor het plezier.
Men hangt als het ware in het wiel, wat een stabiele positie tot gevolg heeft, zeker wanneer men fietst. Ik denk dat men zich na korte tijd als het ware één voelt met de cike, alsof men een wezen met een wiel is.
Sturen van de cike gebeurt door met het lichaam lichtjes naar links of naar rechts over te hellen. De cike kan uiteraard worden voorzien van een rem en ook van een versnellingsnaaf.
Veiligheids-wieltjes voor en achter dienen voor veiligheid, maar in de uitvoering met voet-aandrijving ook voor bescherming van het aandrijf-mechanisme. In die voet-aandrijving wordt de rotatie van de trapas(sen) via een aandrijf-as ('cardan'as) over gedragen op het wiel. Die aandrijf-as zit verborgen in het frame.
Voet- en hand-aandrijving kunnen worden gecombineerd.

Step-cike.

Een step-cike, zonder aandrijf-mechanisme, en te gebruiken zoals men een step of een roller-skate-board gebruikt.

Motor-cike.

Een motor-cike. De motor is gebouwd in of rondom de naaf van het cike-wiel, en zo laag mogelijk boven de rij-oppervlakte.
Door de manier waarop de aanhangwagen is gekoppeld, is de getekende versie eigenlijk een stabiele drie-wieler, waarop ook een zadel of stoeltje te monteren valt. Maar door de aanhanger te ontkoppelen, kan de motor-cike natuurlijk ook solo worden gebruikt.
De hand- en voet-cike kunnen natuurlijk ook worden voorzien van zo'n aanhangwagen, een eenwielige zelfs en dan verkrijgt men in feite een nieuw soort bike dus tweewieler.

Hop-cike.

Tot slot the hop-cike met de as iets buiten het centrum van het wiel. De hop-cike heeft geen versnellingsmechanisme maar is toch sneller dan lopen. Een afstand van 2½ meter per hop, of meer dan 10 kilometer per uur, is gemakkelijk mogelijk.

Ik zoek een bedrijf (een fietsenfabriek bijvoorbeeld) dat de cike wil ontwikkelen en produceren. Ik ben bereid alle octrooi-rechten te delen met zo een goede en eerlijke partner.

Jan Helderman
27-2-2

Cike 2

Sommige mensen (in de VS) hebben geprobeerd een Cike te maken. Een groot probleem blijkt dan te zijn het evenwicht naar voren en naar achteren. Als u het nog eens proberen wilt, monteer dan een vast tandwiel op de naaf van het Cike-wiel, dus zonder free-wheel mechanisme, zodat u evenwicht-correcties kunt maken met de handpedalen.

Cike skate-board.
Misschien biedt een skate-board-like Cike een betere balans, waarop je dan zijwaards rijdt.

Fab/cike.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een tweede (gestuurd) wieltje te gebruiken omwille van het evenwicht. Maar dan is het geen echte Cike meer maar een hand-aangedreven Fabike (zie elders op deze website). Een nuttig voertuig lijkt mij, voor korte afstanden, ook binnen grote gebouwen.

Wellicht kunnen alleen evenwicht-kunstenaars een echte Cike berijden.

Fabiker.
26-5-2003