Zweefstoel

Met dit apparaat kan je een gewone stoel veranderen in een schommel-draai stoel.

Seat1. Een bijvoorbeeld 25 kg zware bal is als een slinger opgehangen in een frame. De bal kan dan in alle richtingen slingeren en kan ook draaien en cirkelen.
De slinger-bal is door middel van een stang verbonden met een platform. Als een 100 kg zware persoon dan op dat platform zit, dan voelt dat tamelijk stabiel.
Seat2. Zo'n ding kan dan gemakkelijk worden gemonteerd onder vele stoelen, met name gewone stoelen met vier poten. De stoel buigt dan met je mee in alle richtingen. De stoel kan dan natuurlijk ook volledig roteren. Als je het ding dan een donkere kleur geeft, dan zie je het nauwelijks.
De mate van slingeren, moet worden beperkt, en dat kan gemakkelijk worden gedaan door een dikke rubber ring om de stang te monteren, vlak beneden het draai-punt.
Seat. Het is natuurlijk ook mogelijk om op deze manier een compleet nieuwe stoel te maken.
Vooral voor werkers die de gehele dag zitten, lijkt het me een comfortabele stoel.

Ik verwacht dat het voelt alsof je boven de grond zweeft.

Het volgende plaatje toont een andere constructie. Het gewicht is nu een ring, of is gemonteerd op die ring.

SwinganimSwingheavy

Voordeel van deze constructie is dat de mate van slingeren automatisch is beperkt, wat om veiligheids-redenen ook noodzakelijk is.
Verder kan het gewicht gemakkelijk worden aangepast, door extra gewicht op de ring te monteren. Dat kunnen aanpassen van het gewicht is ook nodig omdat het verschil uitmaakt of er een persoon van 50 kg of van 120 kg op de stoel zit.

Het gewicht, zowel van de bal als van de ring, kan elk materiaal zijn, metaal, zand, beton enzovoort.

Zo'n apparaat kan ook ander praktisch nut hebben, bijvoorbeeld met een baby-wieg erop gemonteerd. De wieg kan dan schommelen en slingeren in alle richtingen, als drijven op de golven van de oceaan.
Of het kan worden gebruikt als verstelbare tv-tafel. Door het zwaartepunt iets te verschuiven, kan de tv omhoog of omlaag gericht worden, in alle richtingen.

Ik zoek een fabrikant van stalen bureau-stoelen.
Jan Helderman
09-09-2001
Fabiker.